Herfstwandel 5-Daagse Noordzee-Kustgebied
Pas geleden ( dit was in 2010 ) ontving ik en email van Sportwandelschool West-Friesland over dit 5 daagse evenement. Eigenlijk was ik dit jaar wel klaar met het wandelen maar omdat het in de omgeving waar ik woon werd gehouden dacht ik, waarom zou ik niet nog eens wat lopen dit jaar. Eerst moest ik nog even mijn werkschema bekijken hoe het zou uitkomen, ik zag dat ik 3 nachtdiensten had, nou wil het geval op mijn werk dat als het rustig is je op tijd weg kan. Jammer genoeg was het wel druk op mijn werk maar dankzij mijn collega's die goed hadden door gewerkt kon ik twee van de drie nachtdiensten toch op tijd weg en dus lopen.
                   Dag 1                                                                De avond voor de eerste wandeldag had ik nog geen nachtdienst dus die dag kon ik gewoon starten.                                 De start op de eerste dag was vanaf Restaurant Johanna's Hof in Castricum.                                 Je had de keuze uit 3 afstanden, namelijk 7,5 15 en 25 Km, ik had gekozen voor de laatste en kon starten rond 9:30                                 Vandaag liep je door het bos en duingebied in de richting van Wijk aan zee.                                 Onderweg valt er veel te zien zoals een zweefvliegtuig veldje, kleine meertjes en Schotse Hooglanders die daar in het                                 wild lopen te grazen, dus let ook even op waar je je voeten neer zet want je weet nooit waar je instapt.                                 Bij Wijk aan zee loop je bij Restaurant Sonnevanck het strand op en loop je richting het noorden om dan bij strandpaal                                 46-000 over een smalle duindoorgang weer het duingebied in te lopen.                                 Daar passeer je nogmaals het veldje waar de zweefvliegtuigen starten en landen, na nog wat slingerend door het bos                                 en duingebied te hebben gelopen kom je uiteindelijk weer uit bij Restaurant Johanna's Hof.                                 Deze dag loop je ongeveer 80% over bos, duinpaden en strand, de andere 20% is verharde weg.                                 Bij elke stempelpost ligt er wat lekkers voor je klaar zoals een appel, mandarijn, muesli reep of Pennywafel.
Vertrek bij Restaurant Johanna's Hof in Bakkum Hier loop ik door het duingebied. Het lijken wel oude karren sporen. Een oude Jan Plezier bij Gasterij Kruisberg in Heemskerk. Schotse Hooglanders in het Noord-Hollands duingebied. Mijn voetstappen op het strand van Wijk aan Zee. Zilvermeeuwen en Drieteenstrandlopers op het strand. Schelpen liggen er ook genoeg. Op de terug weg door het duingebied naar Bakkum. Daar loopt nog een kudde schapen te grazen. Uitzicht op de pijpen van de Hoogovens , tegenwoordig heet het anders.
Foto's Dag 1
                  Dag 2                     Dag 2 ben ik niet gestart, helaas te laat uit de nachtdienst.                      Dag 3                                 Ik was op tijd klaar dus kon deze dag ook starten en vandaag was de start vanuit het Verenigingsgebouw van                                 Skiclub Il Primo aan de Zwarte weg in Bergen.                                 Vanaf de Skiclub werden we meteen het bos in gestuurd om over een mooi uitgestippelde route uit te komen bij de                                 eerste stempelpost bij het Koepeltje.                                 Ondanks dat ik uit Bergen kom had ik dit Koepeltje nog nooit gezien, het bleek een paarden verzorging plaats te zijn                                 uit de eerste wereldoorlog, een leuk en apart ding om te zien.                                 We moesten weer verder en kwamen uiteindelijk uit in Bergen aan zee, na een stukje over het strand gingen we bij                                 de hoofd afgang weer naar boven om dan het duingebied ingestuurd te worden achter Bergen aan zee.                                 Ook hier kan je de Schotse Hooglanders weer tegen komen die daar lopen te grazen.                                 Na een rondje door het duingebied werden we weer het strand opgestuurd, bij strandpaal 34-500 weer de duinen over                                 om dan door het duingebied naar Gasterij 't Woud te lopen tussen Bergen en Egmond.                                 Vandaar gingen we slingeren door bos en duin weer terug naar de Skiclub in Bergen.                                 Onderweg in dit laatste stuk ontdekte ik dat daar ook paarden los rond lopen, ik wist het van de Hooglanders maar                                 niet van de paarden dat die hier los lopen in het duingebied.                                 Vandaag was ongeveer 50% over klinkerwegen en 50% over bos, duinpaden en strand.                                 Ook deze dag was weer bij elke stempelpost wat te krijgen zoals een banaan, appel, mandarijn, reep of flesje water.
Het duingebied achter Bergen. Wandelaars onderweg richting Bergen aan Zee. Bergen heeft het allemaal, bossen, Heide, Duinen en Strand. Een water drink plaats voor paarden uit de Eerste wereldoorlog beter bekend als het Koepeltje. Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Een nieuwsgierige Schotse Hooglander bekijkt de wandelaars. Nog meer Schotse Hooglanders die midden op de route liggen. Klein meertje in het duingebied. Er lopen ook paarden los in het Noord-Hollands duingebied. De herfst kleuren beginnen al aardig te komen. Gewoon een mooi plaatje dacht ik.
Foto's Dag 3
                     Dag 4                                 Deze dag kon ik gelukkig ook starten ondanks dat ik wat later uit mijn nachtdienst kwam, dus op naar Dorpshuis                                 De Blinkerd in Schoorl waar vanuit vandaag gestart werd.                                 Na wat kleine straatjes in Schoorl werden we het bos in gestuurd waar meteen een goeie kuitenbijter kwam in de vorm                                 van een steile trap van zo'n 50 treden met daar weer vlak achter een klein klimduin.                                 Na dit te hebben overwonnen verder door het bos om uit te komen vlak bij skiclub Il Primo in Bergen.                                 Vandaar ging de route over het schelpenpad de Blijdensteinsweg richting Bergen aan zee waar bij Restaurant Zilte Zoen                                 een rust en stempelplaats was ingericht, hier genoten een hoop mensen even van een kopje koffie of thee.                                 Tegenover het restaurant weer het strand op richting het noorden, met gelukkig wind in de rug.                                 Bij strandpaal 29-250 via de strandafgang weer over de duinen heen om slingerend door het duingebied uit te komen                                 bij Restaurant De Berenkuil waar weer een rust en stempelpost was.                                 Het laatste stuk door het bos bracht ons door het in Augustes 2009 vuur getroffen bosgebied, hier zie je nog steeds                                 goed de sporen van wat de brand heeft achtergelaten.                                 Na dit gebied achter ons te hebben gelaten was het nog een kleine afdaling over 3 trappen en nog een klein stukje                                 door Catrijp om weer bij De Blinkerd uit te komen.                                 Net zoals voorgaande dagen waren er genoeg versnaperingen te krijgen bij de stempelposten.                                 Deze dag ging ongeveer 40% over schelpenpad, 10% klinkerweg en 50 % over strand, duin en bospaden.
Een houten Kabouter met zitplaatsen voor nog 10 Kabouters. Weer mooie kleuren in het bos. Zoals jullie zien was ik niet de enigste wandelaar. Het strand tussen Bergen aan Zee en Schoorl. Meeuwen rusten uit op de palen die in zee staan. Een stukje duingebied. Nog steeds in het duingebied achter Schoorl. Prachtig mooi die gele struiken. Ja je kan foto's blijven maken. Rode bladeren in groen gele omgeving.
Foto's Dag 4
                  Dag 5                                 De laatste dag werd er gestart bij Restaurant De Goudvis in St. Maartensvlotbrug, ook weer een mooie locatie en net                                 zoals voor gaande dagen met voldoende parkeergelegenheid, goed uitgezocht dus door de organisatie.                                 Als je start steek je meteen de doorgaande weg ( N502) over en ga je in de richting van Petten.                                 Hier loop je langs het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de Pettemerduinen in om dan vervolgens weer                                 langs de N502 te lopen waar je zicht hebt op " De Waker ", dit is 1 van de 3 dijken van de Hondsbosse Zeewering.                                 Na nog een stukje langs de zuidzijde van Petten te hebben gelopen steken we de dijk over om in noordelijk richting                                 over het dijktalud langs de zee te lopen, om dan aan het einde van het talud aan de noordzijde van Petten uit te komen.                                 Hier duiken we weer het duingebied in en lopen achter het ECN langs om vervolgens bij St. Maartenzee het strand                                 weer op te gaan voor zo'n 4 Km met gelukkig weer wind in de rug.                                 Bij Callantsoog gaan we het strand weer af, daar lopen we door het dorp om via de westerweg en de N502 weer in de                                 richting van St. Maartensvlotbrug te lopen en te finishen bij Restaurant De Goudvis waar je verdiende medaille ligt te                                 wachten voor de afstand en de dagen die je hebt gelopen.                                 Ook deze dag was de verzorging weer goed.                                 Vandaag zat er veel verharde weg in de route, zo'n 75% en 25% strand en bos en duinpad.
Schapen in de buurt van Petten. Over een dijkpadje richting Petten. Zwanen kan je overal tegen komen dus ook hier. Hier gaan we de dijk over met de naam de Waker. Een informatie bord over de Hondsbossche zeewiering. Aan de andere kant van de dijk tref je dit aan. Op de terug weg door het duingebied achter Petten. Nog een laat bloeiend bloemenveld in de buurt van Callanstoog.
                                        Conclusie: Leuk en goed georganiseerd evenement. Afstanden die je kunt lopen 7,5 15 en 25 Km.                                              Als je van de kust houd ben je hier helemaal op je plaats met afwisselende routes door vooral het bos en duin                                              gebied van de Noord Holland.                                              Zeker de moeite waard om nog een keer te lopen.
Foto's Dag 5
Meer informatie op hun website: www.herfst5daagse.nl
Klik hier om al mijn Diploma's en Medailles te zien